Sakoma, kad norint pažinti šalį ir jos žmones, pirmiausiai reikia apsilankyti turguje. Tad kviečiame artimiau susipažinti su seniausiu Vilniaus Halės turgumi! Jei tik galėtų, šis turgus papasakotų tūkstančius įdomiausių istorijų.
Dabartinės turgavietės vietoje nuo pat XV a. šimtmečius veikė Arklių turgus, vėliau vadintas „Javų” turgumi, kai, XVI a. pastačius miesto sieną, jis atsidūrė priemiestyje. 1906 m. Pylimo ir Bazilijonų g. sankirtoje iškilo nauja turgavietė, kurią suprojektavo vilnietis architektas ir inžinierius Vaclovas Michnevičius, o įgyvendinti padėjo verslininkas Petras Vileišis. Šis Halės turgaus pastatas dar ilgą laiką buvo vadinamas „Javų” turgumi ir tik 1914 m. pradėtas vadinti Halės vardu. Tai seniausia iki šiol veikianti turgavietė Vilniuje.
Halės turgus šiandieną yra itin populiari vieta: čia noriai kuriasi verslininkai, turintys originalių idėjų, prekiaujantys vietinės gamybos, ekologiškais, unikalios receptūros maisto produktais. Tai – kepyklos, mėsinės, sūrinės, vyninės, beigelinė. Kiekvienas atras tai, kas įdomu, skanu, nes čia galima paragauti ir įsigyti autentiškų vietos gamintojų produktų.
Darbo laikas: II-VII 9:00–16:00
Sulčių baras veikia jau 9 metai. Ši vieta labai populiari tarp turgaus lankytojų. Čia susitikti yra pamėgę daugelis miesto garsenybių, netgi Vilniaus ispanų bendruomenė. Halės sulčių bare žvitriai sukasi šviesiaplaukė Jelena. Ji visada pasiūlo skanų vaisių ar daržovių kokteilį, pataria kas sveikiausia organizmui. Jelenos kredo – turi būti skanu! Sultis gerti sveika kiekvienam – mažam ar senam. Jelena dirba iki 16 val. Rekomenduojame keletą Jelenos sulčių ir daržovių kokteilių: • „Čanga“ (bananai, apelsinai, citrina, medus, jogurtas, pienas); • „Riešutų pienas“ (riešutai, bananai, pienas, kokosas, cinamonas); • „Riešutų pienas“ (riešutai, bananai, pienas, kokosas, cinamonas); • Žalieji kokteiliai: „Šildantis”: spanguolių, imbiero, medus, daigų (kokių būna), špinatų, bananų; • Kepenims: margainių sėklų, šaltalankių uogų, petražolių, salierų šaknų, moliūgų sulčių.
Darbo laikas: II-VII 9:00–16:00
Ypatingo skonio riestainių – beigelių receptą sugalvojo ir juos pradėjo gaminti žydai, gyvenę Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės teritorijoje. Iš čia beigeliai paplito po visą pasaulį. Šiandien, dėl jo stebuklingo traškumo ir tąsumo balanso, kuris išgaunamas nepakeičiamu gaminimo ypatumu – prieš kepant riestainis yra trumpai apverdamas vandenyje, JAV ir Didžiojoje Britanijoje beigelis tituluojamas vienu populiariausių pusryčių patiekalų. Skaniausias beigelis, žinoma, yra ką tik ištrauktas iš krosnies. Šiltas, minkštas ir saldžiai kvepiantis, jis puikiai tinka prie rytinės kavos puodelio, o perpjautas ir perteptas švelniu kreminiu sūriu, su šviežiai sūdyta ar rūkyta lašiša bei traškiom daržovėm, gali tapti puikiu Jūsų dienos pietų paįvairinimu. Prieš keletą metų beigelius vėl pradėjo kepti „Beigelistai“. Beigelio receptūrų yra įvairių.
Darbo laikas: III-VII 9:00–16:00
“ROOTS” pristato didžiausią Lietuvos ūkininkų rankų darbo sūrių asortimentą Lietuvoje. Visi produktai sukurti pagal autentiškus Lietuvos ūkininkų puoselėjamus receptus ir skonius. Kiekvienas produktas – tai skonio kelionė, paverčianti kasdienį valgymo ritualą gomurio švente. Visais gastronominiais šedevrais galima mėgautis vietoje, kur krautuvės komanda parenka geriausius maisto ir gėrimų derinius arba viską galima įsigyti išsinešimui.
Darbo laikas: II-VII 9:00–15:00
Valeras atstovauja savo šeimos tradicijas – gamina ir parduoda savo paties rūkytus mėsos gaminius. Nors pats užaugo mieste, šiandieną mėsą rūko vadovaudamasis iš savo žmonos kaimo perimtomis mėsos rūkymo tradicijomis. Gamyboje naudoja tik natūralius prieskonius. Kaimiškus lašinius, dešras ir dešreles, kumpius, karkas, pagardintus tik natūraliais prieskoniais ir išrūkytus alksnio dūmu su kadagio prieskoniu, mielai ragauja užsienio svečiai.
• Rūkytos dešrelės – patrauklios mėsos lazdelės, kvepiančios kadagiais. Kietos, pagamintos iš aukščiausios rūšies jautienos ir kiaulienos;
• Rūkyta dešra – tradicinė lietuviška dešra, išlaikiusi senolių receptūros sudėtį. Brandinta natūraliu būdu, rūkyta kaimiško tipo rūkykloje alksnio ir kadagio dūmu;
• Rūkytos kiaulės ausys – tarptautiniu mastu pripažintas skaniausias užkandis. Šis delikatesas ypač tinka prie alaus.
Darbo laikas: II-VII 9:00–16:00
Nerasite lietuviškesnio produkto kaip rūkyti lašiniai. Seilė tįsta jau vien juos pamačius ar užuodus: rusva traški, lengvai sukramtoma odelė, skanus rūkymo dūmelio aromatas. Lašiniuose yra daug vitaminų A, D, E, taip pat karotino. Svarbiausia – juose yra net apie 60 proc. gyvybiškai svarbių nesočiųjų riebalų (arachidono) rūgščių. Laiko patikrintas skonis priverčia sugrįžti ne vieną pirkėją. Jau 14 metų paties Mečislovo sūdytus, rūkytus ar vytintus mėsos gaminius perka net užsienio šalių diplomatai. O atsitiktinai atklydę turistai lieka maloniai nustebę naujai atrastu skoniu.
• Rūkyti, sūdyti lašiniai – suteikia sotumo jausmą, tiesiog tirpsta burnoje;
• Šalto rūkymo kumpis – džiaugsmas Jūsų gomuriui! Natūralus tradicinis lietuviškas produktas, brandintas vartant sūryme. Natūralūs prieskoniai kumpiui suteikia subtilų skonį ir aromatą;
• Rūkyta nugarinė – aukščiausios rūšies aromatingas, sultingas, subtilaus skonio produktas, gaminamas iš kiaulienos nugarinės.
Darbo laikas: II-V 8:30–19:00; VI-VII 8:30–17:00
Puiki vieta kiekvienam išalkusiam, vertinančiam kokybiškus mėsos produktus. Nenustebkite pietų metu pamatę gausybę žmonių – tai ideali vieta pavalgyti dienos pietus. Lankytojus ypač traukia visada puikus kainos ir kokybės santykis. Gegis – baltų dievybė, kurio vardu žemaičiai vadino trečiąją Velykų dieną. Simboliškai tą dieną į bažnyčią pašventinti būdavo nešamos vištos. Ant šventinio stalo dėdavo ir dangaus dievus simbolizuojančius valgius, pagamintus iš laukinės ir naminės paukštienos. Mėsa (kalakutiena, triušiena, putpelės, elniena, antiena, žąsiena, vištiena, jautiena, aviena, ėriena, kiauliena, ožkiena) atkeliauja iš visos Lietuvos smulkiųjų ūkininkų – Žemaitijos, Aukštaitijos, Suvalkijos ir Dzūkijos.
Darbo laikas: I-IV – 11.30-20.00 V- 11.30-04.00 VI 12.00-04.00 VII 12.00-20.00
Ant skandalingosios barbekiu užkandinės – gatvės meno piešinys, stebinantis ir traukiantis turistus iš viso pasaulio! Pirminis piešinys vaizdavo Vladimiro Putino ir Donaldo Trumpo bučinį, po apgadinimo – drauge traukiamą suktinukę. Barbekiu užkandinė „Keulė Rūkė“ – puiki vieta pasimėgauti alternatyvia aplinka, lietuvišku alumi ir populiariu maistu – išskirtinės lietuviškos kiaulienos šonkauliukais ar suvožtiniais su ilgai rūkyta mėsa. Puikus kainos, porcijos dydžio ir skonio santykis! Dėl didelio populiarumo, šių skanėstų gali tekti palaukti net iki vienos valandos. Čia lankosi drąsūs, adrenaliną mėgstantys žmonės, todėl užėję į vidų būkite pasiruošę pamatyti ir šokiruojančių interjero detalių. Daugiau įdomios vietos priglausti savo sėdimąją galima rasti lauke. Jei pasiseks, galėsite pasiklausyti džiazo, bliuzo ir kitos „kiauliškai skanios“ muzikos.